V rámci našich návratů k minulosti jsme na příští týden, tj. od 29. 9. do 2. 10., naplánovaly přípravu křížal.
Dnes už můžeme zakoupit jakékoliv ovoce kdykoliv v průběhu celého roku, což dříve možné nebylo a tak bylo třeba v době úrody přebytky uchovat na dobu nedostatku. Naše babičky a prababičky proto sušívaly křížaly - ty nejen výborně chutnají, ale jsou i zdravé. Můžeme je použít jako zdravé mlsání, do štrůdlů a buchet, do kaší a müsli, připravit z nich čaj a nebo z nich můžeme vytvořit dekorace, které se používají většinou v období Vánoc.
Křížaly jsou prostě skvělé a proto jsme se rozhodly, že je letos s dětmi připravíme i my. Budeme s dětmi jablíčka zbavovat jádřinců, bubáků a stopek, krájet je na tenké plátky a pak je, tak jako naše babičky, sušit na nepotištěném papíře a zavěšené na provázku.
Ale vyzkoušíme i moderní metodu sušení v sušičce, kterou máme ve školní družině, a možná se nám podaří si zajistit vstup do školní cvičné kuchyňky a usušit nějaké křížaly v troubě.
Vaše vychovatelky ŠD.