O původu sušeného ovoce toho není moc známo, ale historici se domnívají, že pochází z Arménie a Persie. Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají většinou žlutohnědou barvu.
Dnes už můžeme zakoupit jakékoliv ovoce kdykoliv v průběhu celého roku, což dříve možné nebylo a tak bylo třeba v době úrody přebytky uchovat na dobu nedostatku. Naše babičky a prababičky proto sušívaly křížaly - ty nejen výborně chutnají, ale jsou i zdravé. Můžeme je použít jako zdravé mlsání, do štrůdlů a buchet, do kaší a müsli, připravit z nich čaj a nebo z nich můžeme vytvořit dekorace, které se používají většinou v období Vánoc.
Křížaly jsou prostě skvělé a proto jsme se rozhodly, že je letos s dětmi připravíme i my. Budeme s dětmi jablíčka zbavovat jádřinců, bubáků a stopek, krájet je na tenké plátky a pak je sušit v sušičce na ovoce.
Tato akce bude probíhat celý tento týden v odpoledních hodinách a děti se budou střídat ve skupinkách. Prosíme rodiče, pokud doma máte na zahradě přebytky jablek nebo hrušek / klidně i spadlých /, věnujte je ŠD.
Děkujeme za spolupráci.
Vaše vychovatelky ŠD.