V pondělí 21. 10. můžete do školní jídelny od 16:00 nosit vlastní ovocné výrobky. Od 16:15 do 16:45 budeme ochutnávat a hlasovat. Každý návštěvník si vyzvedne u vstupu hlasovací a soutěžní lístek. Přibližně v 16:55 vyhlásíme vítěze – Ovocného krále či královnu, který obdrží věcnou cenu – litografický list známého výtvarníka.
Přibližme si alespoň krátce oranžový ovocný plod dozrávající uprostřed léta, který nalezl v kuchyni široké uplatnění. Už tři malé meruňky, pocházející původně z Číny, přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky vitamínu A, odbourávají tuky, posilují imunitu a zpomalují stárnutí.
Pro inspiraci dávám recept z mexické kuchařky:
EMPANADAS S OVOCEM
Připravíme tortilly: 225 g mouky, 10 g prášku do pečiva a sůl prosejeme do mísy. Do mouky vetřeme 50 g bílého rostlinného tuku, aby vzniklo drobenkové těsto. Přimícháme 125-175 ml vody a necháme 15 minut odpočívat. Těsto rozdělíme na 10 dílů, vytvarujeme bochánky a necháme dalších 20 minut zakryté.
Připravíme náplň: 10 rozpůlených a vypeckovaných meruněk rozkrájíme na čtvrtiny. 450 g smetanového sýra rozdělte na 10 dílů.
Na pomoučněné pracovní ploše vyválíme z bochánků kruhy o průměru 18 cm. Na jednu polovinu dáme kousky meruněk s dílkem sýra a druhou polovinou náplň přiklopíme. Okraje pevně přitiskneme k sobě. Do hluboké pánve nalijeme 5 cm oleje a zahřejeme na 190°C. Empanadas fritujeme po obou stranách dozlatova. Podáváme s několika kousky meruněk navíc a se zakysanou smetanou.
Dobrou chuť!
S. Ptáčková