Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/ozdravny-pobyt-zaku-9.a-9.b-v-jachymove-marianska  •  Vydáno: 31.5.2010 12:31  •  Autor: Martin Vocílka

Ozdravný pobyt žáků 9. A, 9. B v Jáchymově – Mariánská

24. 5. - 28. 5. 2010
Kromě vycházek a turistických pochodů jsme navštívili Jáchymov, přírodní rezervaci SOOS u Františkových lázní, motýlí farmu v Žirovicích.


Jáchymov - brána západních Krušných hor, jeho historie začíná nálezem stříbra od roku 1516. O tři roky později se začaly razit stříbrné mince „Tolar", předchůdce amerického dolaru.
Pro novodobou historii města byl důležitý objev polonia a radia, ze zdejší rudy zvané smolinec, Marií Curie - Sklodowskou a objev léčebných účinků radonových vod, které stály u založení nejstarších lázní na světě. Léčí se zde chronické bolestivé stavy pohybového aparátu.

SOOS - přírodní rezervace na rozlehlém rašeliništi a slatiništi, která je přístupná po 1,2 km dlouhé naučné stezce. Trasa vede po podlážkových chodníčcích nad dnem vyschlého jezera. Vyvěrá zde množství minerálních pramenů a také čistý oxid uhličitý v bahenních sopkách - mafetách.

Motýlí farma - v muzeu je mnoho druhů preparovaných motýlů, ale i velké množství volně poletujících druhů převážně z exotických krajů v jejich přirozeném prostředí.

Ozdravný pobyt se vydařil,měli jsme se báječně.

Mgr. Marie Kabuďová, Mgr. Eva Štiková