Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/exkurze-recyklace-plastu-jilove-u-prahy  •  Vydáno: 20.4.2010 11:47  •  Autor: Martin Vocílka

Exkurze – recyklace plastů – Jílové u Prahy

19. dubna se vydali žáci 8. tř, 9. A a 9.B na exkurzi do Jílového, kterou nám zajistilo Ekocentrum Koniklec.

Ke škole pro nás přijel autobus, bylo krásné počasí a děti se velmi těšily. Na vlastní oči se měly přesvědčit, jak se plasty recyklují. Jejich očekávání bylo opravdu naplněno. Viděly, jaký je osud plastů odložených do kontejnerů na třídění odpadu. V našich krajích jsou největším recyklovaným plastem PET lahve. Možná, že vás to překvapí, ale v recyklaci plastů patříme k nejlepším v Evropě. Hala na zpracování v Jílovém je veliká a celá výroba je poloautomatizovaná. Na lince se zpracovává vytříděný, rozstříhaný plast z PET lahví a tavením, mísením a chlazením vzniká polotovar ve formě granulí, ze kterých se vyrábí nové lahve nebo textilní vlákno.

A jaký je postup při výrobě nové lahve? Recyklát se použije na výrobu jádra lahve a povrch se potáhne novým nepoužitým materiálem. Tím se dosáhne 100% nezávadnosti lahve a výroba je mnohem levnější. Exkurze byla velmi zajímavá a byla praktickým doplněním učiva chemie a ekologie.

Mgr. Marie Kabuďová