Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/o-studiu/tigr-testovani-informacni-gramotnosti-scio  •  Vydáno: 24.6.2009 15:05  •  Autor: Jana Zelenková

TIGR - testování informační gramotnosti - Scio

Na přelomu dubna a května se žáci deváté třídy zúčastnili testování informační gramotnosti. Do testování se zapojilo téměř 3600 žáků devátých tříd ze základních škol celé ČR.

Test se skládal ze dvou částí - v části A žáci řešili test s úlohami zaměřenými na různé oblasti informační gramotnosti - základy práce s PC, vyhledávání informací, zpracování, využití, prezentace informací, komunikace a spolupráce pomocí IKT, bezpečnost a etika práce s IKT. Část B byla praktická, žáci jako zadání obdrželi textový soubor, fotografii a ukázku. Jejich úkolem bylo upravit a odeslat k hodnocení fotografii a vytvořený dokument textového procesoru.
Výsledky:
Část A - naše škola má lepší výsledky než 60% zúčastněných škol.
Část B - naše škola má výsledek lepší než 70% zúčastněných škol. Dosažený výsledek je porovnatelný s výsledkem studentů gymnázií.

Z 25 žáků naší devítky jich 14 obstálo tak, že je výsledek testování opravňuje k získání certifikátu společnosti Scio.
Všichni žáci obdrželi individuální podrobnou zprávu.
Vzhledem k tomu, že TIGR byla první možnost školy, jak si v celorepublikovém měřítku ověřit kvalitu vzdělávání v oblasti IKT, jsme rádi, že naše výsledeky jsou nadprůměrné.