Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-3/pro-sikovne-a-experimentujici-maminky  •  Vydáno: 5.6.2009 21:47  •  Autor: Martina Bímová

Pro šikovné a experimentující maminky

Zde jsou recepty, jak jsem Vám slíbila.

 

Nepečený ovocný dort

Ingredience

2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, ovocný kompot podle chuti
Na ozdobu: 1 kelímek smetany ke šlehání, čokoláda, ovoce

Postup

Jogurt, zakysanou smetanu a cukr ušleháme. Do dortové formy naskládáme vrstvu piškotů, vrstvu ovoce a zalijeme jogurtovou směsí. Několikrát opakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Necháme přes noc v chladničce uležet. Ozdobíme ušlehanou smetanou, čokoládou a ovocem.

Tvarohový dort

Ingredience

500 g tvarohu,200 g moučkového cukru,2 vejce,2 dcl horkého mléka,125 g másla,2 polévkové lžíce želatiny + 2 dcl mléka,piškoty,čerstvé nebo kompotované ovoce

Postup

Želatinu zalejeme 2 dcl mléka a necháme nabobtnat.Potom za stálého míchání přivedeme k varu.Dáme do mixéru,přidáme všechno ostatní a umixujeme hladkou hmotu.Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme polovinu hmoty, naskládáme piškoty,poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou hmoty.Piškoty se mohou pokapat rumem, šťávou z kompotu,sirupem,...

Ingredience

3-4 velké bílé jogurty Activia od Danone, 1 sáček dětských piškotů (nejlépe OPAVIA), 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lžíce rumu (můžeme vynechat), čerstvé ovoce (jahody, maliny) pokud nemáme čerstvé jsou výborné kompotované mandarinky
Na dozdobení: 1 sáček práškové želatiny (bílé nebo červené podle barvy ovoce), trochu ovoce, kterým jsme prokládali dort

Postup

Jogurty promícháme spolu s piškoty, cukrem a rumem ve velké misce. Do dortové formy rozprostřeme jednu polovinu směsi, proložíme dobře okapaným ovocem, které je nakrájené na drobné kousky. Na ovoce navrstvíme druhou polovinu směsi. Vše necháme vychladit. Na dort ozdobně poklademe zbylou trochu ovoce a nalijeme želatinu připravenou dle návodu. Vše necháme alespoň 24 hodin vychladit. Tento moučník je velice osvěžující.

 

Borůvkové tiramisu

Ingredience

2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty, borůvková marmeláda

Postup

Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme (např. položíme na alobal 1 kg cukru) a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce.

Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.

Střecha z Be-be sušenek

Ingredience

1 balíček světlých a 1 balíček kakaových Be-be sušenek,500g tvarohu,150g mletého cukru (15 lžic),200g másla,
2-3 banány,trochu rumu

Postup

Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme rumem. Na alobal naskládáme jako šachovnici Be-Be sušenky 3 řady po 7 kusech, (střídáme světlou a tmavou barvu). Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami Be-Be poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řady položíme oloupané banány. Vezmeme alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.

Tiramisu po česku

Ingredience

2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum

Postup

Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.

Ledová čokoláda

Ingredience
250 g stoprocentního tuku,50 g čokolády na vaření,50 g kakaa,3 celá vejce,3 lžíce moučkového cukru,1 vanilkový cukr

Postup

Tuk,čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni.Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny(nejlépe ve šlehači).Do ušlehaných vajíček vešleháme rozpuštěnou čokoládu.Dáme do pytlíku a stříkáme kopečky do papírových košíčků.Pozor, hmota rychle tuhne,je třeba pracovat rychle!

Sandokanovy oči

Ingredience

A:125 g rozpuštěné ivy,5 lžic kokosu,4 lžíce sušeného mléka,3 lžíce mletého cukru
B:100 g mletých ořechů,50 g cukru,50 g změklého másla,trochu rumu
C:125 g rozpuštěné ivy,50 g kakaa,4 lžíce mletého cukru,4 lžíce pudinkového prášku

Postup

Všechny tři hmoty vyrobíme důkladným promícháním všech surovin.Plníme do umělohmotných obalů na vejce vypláchnutých studenou vodou nebo do papírových košíčků.Dospodu dáme rozinku namočenou v rumu nebo lentilku,nalijeme trochu hmoty A,dáme lžičku hmoty B a zalijeme hmotou C.Necháme pořádně ztuhnout a vyklopíme.

Kakaová roláda s tvarohem

Ingredience

5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 10 g ( 1 lžíce ) kakaa, 1 lžíce oleje
Náplň: 200 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry, 1 lžíce mletého cukru, asi 50 g másla, 250 g tvarohu, 4 plátky želatiny, mandarinkový kompot

Postup

Z bílků ušleháme ne příliš tuhý sníh. Po částech přidáváme cukr a ušleháme hodně dotuha. Snížíme obrátky šlehače na minimum a jeden po druhém zašleháme žloutky. Potom lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem a olej. Rozetřeme na papír na pečení a rychle upečeme ( 10 minut při 200°C ). Po upečení překlopíme na čistý papír na pečení, spodní papír sloupneme a položíme zpátky a celé to srolujeme i s oběma papíry. Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, natřeme náplní, poklademe okapanými mandarinkami ( nebo jiným ovocem ) a srolujeme. Povrch libovolně ozdobíme nebo jen pocukrujeme.
Náplň: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Po vychladnutí do něho zašleháme tvaroh, případně podle chuti dosladíme. Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody, vymačkáme, dáme do kastrolku a za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné želatiny postupně po částech vmícháme tvarohovou hmotu a důkladně promícháme.

 

 

Tvarohové řezy

Ingredience

Těsto: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 150 g hery, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 50 g másla, 150 g cukru,

2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 tvarohy, 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink

Postup

Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme tvaroh, přilijeme pudink a vmícháme utřenou hmotu. Pak zpracujeme těsto, vyválíme a na plechu zvedneme kraje asi na 2 cm. Sem tam poklademe libovolné ovoce i kompotované a nalijeme připravenou nádivku. Pečeme asi 3/4 hodiny v mírné troubě.

Harlekýn

Ingredience

Těsto: 4 vejce, 100 g cukru, 20 g kakaa, 50 g hrubé mouky
Nádivka: 30 g másla,30 g hrubé mouky, 1/4 l mléka + 100 g másla, 100 g cukru, 30 g kakaa, 1 šlehačka

Postup

Utřeme žloutky s cukrem,přidáme kakao,mouku a vmícháme sníh z bílků.Upečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Ze 30 g másla a 30 g mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a mícháme na mírném ohni až zhoustne. Zvlášť umícháme 100 g másla,100 g cukru a kakao. Přimícháme chladnoucí jíšku a v silné vrstvě natřeme na upečený korpus. Nahoru natřeme hustě ušlehanou šlehačku. Můžeme ozdobit kakaem nebo strouhanou čokoládou, příp. kompotovanými višněmi.

 

 

 

Tvarohový dort

2 balíčky piškotů, 1/2 tvarohu, 4 dcl mléka, 2 vejce, 1 kostka tuku (Hera, Perla), 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dcl cukru moučky, 4 lžíce rumu, 10 g světlé želatiny (vrchovatá polévková lžíce), 1 lžíce kakaa, ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve), šlehačka na ozdobu.

Postup:

Želatinu namočíme na noc do 2 dcl mléka. Druhý den přidáme 2 dcl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžících tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dámě do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou.

Pařížský dort

1 balíček piškotů, 1 balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, 1 máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu.

Postup:

Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájéme na porce.

Borůvkový tvarohový dort

Krém: 2 lžíce želatiny, 2 dl mléka, 500 g měkkého tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, asi 400 g borůvek

Na ozdobení:šlehačka v prášku, mléko

1 balíček dětských piškotů

Postup:

Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému. Polovinu krému nalijeme na piškoty, pokryjeme další vrstvou piškotů. Do zbývající části krému přisypeme větší část borůvek a rozmixujeme. Natřeme na piškoty a uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet. Jednotlivé porce dortu ozdobíme smetanou připravenou podle návodu na obalu a zbylými borůvkami.

Nepečený moučník

3 balíčky piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, ovoce - meruňky, jahody, borůvky nebo kompot, 4 vanilinové cukry.

Postup:

Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvu střídáme, zakončíme piškoty, které pokapeme šťávou z kompotu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový moučník lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.

Piškotový dort s ananasem

2 balíčky piškotů, 1 ananasový kompot, 3 lžíce rumu, 80 g cukru, 3 žloutky, 1 šlehačka, světlá želatina v sáčku.

Postup:

Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméne na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdob zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.

Smetanový dort

1/2 balíčku piškotů, 1/2 balíčku kakaových piškotů, 1 vanilkový pudink, 1/2 litru mléka, 2 kelímky zakysané smetany, 1 menší plechovka ananasu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce cukru moučky, 1 vanilkový cukr, trochu rumu, 1 sáček světlé želatiny, ovoce na ozdobu.

Postup:

V 1/2 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).

Čokoládové lanýžky

Ingredience:
200 g čokolády na vaření, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g másla,50 g mandlových lupínků, 20 g krystalového cukru.

Příprava:
Mandlové lupínky jemně opražíme na pánvi bez tuku. Přidáme cukr, promícháme a necháme ho i s mandlemi zkaramelizovat. Dáme si pozor, abychom to nepřehnali, karamel stačí, aby byl světle hnědý.
Čokoládu se smetanou dáme do kovové misky a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme.
Pak misku vyndáme a postupně vmícháváme změklé máslo, až je hmota hladká a máslo spojené s čokoládou. Přidáme zkaramelizované mandle a opět promícháme.
Hotovou hmotu necháme v chladu ztuhnout. Pak z ní vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kakaovém prášku a schováme do plechové krabičky. ...

Kakaová bomba

Ingredience:
0,5 l vody, 50 g kakaa, 200 g cukru, 250 g másla, 3 žloutky, 2 balíčky dětských piškotů nebo jeden velký balíček - 300 g, šlehačka na zdobení

Příprava:
Do 0,5 l vody vsypeme 50 g kakaa (půl krabičky) - povaříme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Dobře utřeme cukr, změklý tuk a žloutky (třeba v robotu), potom obojí spojíme dohromady, vymícháme metličkou dohladka - zchladlé kakao přidávat pozvolna. Přidáme piškoty, dobře promícháme. Všechno dáme do dortové formy nebo mísy vyložené potravinářskou fólií, zatížíme, aby se piškoty dostaly až na dno. Uložíme do chladničky ztuhnout.
Ztuhlé krájíme a zdobíme šlehačkou.

 

 

 

Čokoládová bomba bez pečení

Suroviny

•·         1 kakao (sáček 100 g)

•·         1/4 litru mléka

•·         1 celé máslo (stačí levnější a může být i jakákoliv kostka tuku na pečení)

•·         15 dkg moučkového cukru

•·         1 žloutek

•·         1 vanilkový cukr

•·         2 velké balíčky piškotů (to jsou ty větší piškoty á 240 g)

•·         rum nebo vaječný koňak dle chuti

Postup přípravy

Ve 1/4 litru mléka rozpustíme na plotně celý balíček obyčejného kakaa a necháme mírně vychladnout.Do mísy si dáme moučkový cukr, změklé celé máslo, žloutek a vanilkový cukr. Přidáme mírně vychladnuté kakao v mléce a šlehačem vyšleháme v krém. Přidáme ořechy. Do druhé vyšší a větší mísy vysypeme 2 balíčky piškotů a pocákáme rumem nebo vaječným koňakem. Poté do piškotů vylijeme krém a dobře vše promícháme. Směs pak navrstvíme buďto do dortové formy nebo do nějaké mísy, já dávám do nerez rozšířené mísy, aby po vyklopení to mělo pěkný a zajímavý tvar. Necháme odležet cca 1/2 dne, nejlépe je ale přes noc, druhý den vyklopíme a zdobíme dle fantazie.

Koláč ze strouhaného těsta

Suroviny
hladká mouka, pokrmový tuk, cukr moučka, kakao, prášek do pečiva, 1 kg tvarohu, 250 g cukru krupice, 4 žloutky, bílek

Postup přípravy
Dobře vypracujeme těsto z mouky, tuku, moučky, kakaa a prášku do pečiva. Necháme jej chvíli v lednici. Pak ho rozdělíme na 2 díly. Připravíme tvarohovou nádivku smícháním zbytku surovin. Hlubší plech vymažeme a vysypeme. Na hrubším struhadle nastrouháme na plech jeden díl těsta, rovnoměrně po celé ploše, na něj rozetřeme tvarohovou náplň a na ni nastrouháme druhý díl těsta. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

 

 

SLANÉ KOLÁČKY S KLOBÁSKOU

Ingredience:
350 g hladké mouky, 1 tuk Stela, 1 kysaná smetana v kelímku,1  prášek do pečiva, sůl a kmín.
1 dobrá klobáska nakrájená na tenké kolečka, 1 vajíčko na potření.
Postup:
Těsto se zpracuje a nechá v lednici odpočnout aspoň 2 hodiny.
Potom vyválíte a vykrajujete tvořítkem na cukroví kolečka.
Na vymazaný plech poskládáte kolečka, potřete vejcem a položíte kolečko klobásky.

Můžete i posypat strouhaným sýrem.
Pečeme při teplotě, jak se pečou klasické buchty. Krásně naskočí.
K vínu a podobně nemají chybu.

naservírované na podnose.

 

SLANÉ KARTIČKY

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience:

350 g hladké mouky, 1 HERA, 1 zakysaná smetana, sůl, kmín,

rozšlehané vejce na potření.

Postup:

Ze surovin uděláme těsto, vyválíme plát, vykrájíme obdélníčky a dovnitř vytlačíme ozdobné kartičky. Uložíme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, paprikou atd.,  a upečeme

 

PÁRKY V KŘUPAVÉM KABÁTKU

Ingredience:
200 g brambor, 200g hl. mouky, 100 g tuku na pečení,  jemné párky, 1 vejce,

1 lžička prášku do pečiva,

mouka na vál, žloutek na potření, drcený kmín na posypání
Postup:
Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, vejce a tuk. Vypracujeme těsto. Rozválíme na plát a krájíme na proužky široké asi 2-3cm. Do každého proužku těsta zabalíme nožičku párku, potřeme žloutkem a posypeme drceným kmínem. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme do zrůžovění.

Párky jsou dobré teplé i studené, s hořčicí i kečupem.
Tip: Pokud vám zbude těsto, vyválejte plát a rozkrájejte na proužky, na plechu potřete žloutkem a posypte kmínem, mákem.. Máte výborné tyčinky k vínu.

 

SLANÝ ZÁVIN

 

Na těsto:
250 g hladké mouky, 250 g HERY, 250 g tvarohu kostka
Na náplň:

Kečup, česnek, bazalku, anglickou slaninu, šunku, plátkový sýr, nivu, kapii nebo červenou papriku, semínka - lněné, sezamové nebo slunečnicové, atd.
Postup:
Vypracujeme těsto - je na dva záviny, pokud chcete jeden, udělejte poloviční dávku. Vyválíme plát a potřeme kečupem smíchaným s utřeným česnekem a bazalkou, na to poklademe plátky anglické slaniny, na ni plátkový sýr, na něj šunku .Pak nadrolit nebo nastrouhat nivu a posypat jemně nakrájenou kapii nebo červenou papriku.

Závin smotáme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.

 Pečeme v troubě na 160°C až dozlatova.

 

 

BRAMBOROVÝ ZÁVIN SE ŠKVARKY

 

Těsto:

500 g brambor, špetka soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce mléka, 200 g polohrubé mouky,15 g droždí

mouka na vysypání válu

20 g tuku na potření

Náplň:

250 g vepřových škvarků, 4 lžíce krupice

Postup:

Brambory dobře omyjeme a v osolené vodě vaříme do změknutí. Když zchladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno. V misce smícháme cukr, vlažné mléko, lžíci mouky, droždí

a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
K nastrouhaným bramborám přidáme prosetou mouku, sůl, kvásek a zaděláme tužší těsto (podle druhu brambor bude možná potřeba přidat více mouky).

Škvarky překrájíme na menší kousky. Na pánvi pomalu opražíme krupici, přidáme škvarky

a promícháme. Směs zalijeme asi 50 ml vody a krátce povaříme. Pak ji přiklopíme poklicí, odstavíme z ohně a necháme 5 minut zapařit.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na 2 pláty silné asi 3 mm. Rozprostřeme na ně náplň

a stočíme do závinů. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Během pečení potíráme povrch závinů tukem.

 

MAJONÉZOVÉ HOUSKY

Ingredience:
250 ml mléka, 1 vanička majonézy)-  tj.100 ml, 1 lžička soli, 1/2 kg hladké mouky,
1 lžička cukru, 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup:
V uvedeném pořadí vložíme do pekárny program těsto.Po vykynutí upleteme houstičky potřeme bílkem či rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, kmínem nebo sýrem.
Troubu zbytečně neotevíráme. Lze připravit i klasicky.

 

ŠÁTEČKY

Ingredience:
0,5 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 300 ml mléka, 100 ml oleje, sůl, trošička cukru
Náplně dle chuti: kysané zelí, salám, (můžeme přidat gril.koření); šunka, sýr; strouhaná jablka, skořice; povidla; tvaroh....
Postup:
Z droždí, trošky mléka a cukru připravíme kvásek. Mléko smícháme s olejem, trošičku osolíme, vlijeme k mouce a kvásku a vypracujeme vláčné jemné těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 5 - 6 částí, vyválíme kulatou placku, kterou vykrájíme na osminy.

Každý dílek naplníme, stočíme od širšího okraje do šátečku tak, aby cípek zůstal vespod. Upečeme dozlatova. Můžeme sypat semínky.
Mohou být jak slané, tak sladké

 

PIKANTNÍ SLANÉ  ŠÁTEČKY

Na těsto:
3 hrnky polohrubé mouky, 1 bílý jogurt, 1 máslo
Náplň:
1 klobása, kousek pórku, 1 zelená paprika, 1 cibule, sůl, bazalka, pepř, kečup,
sýr na vrchní posypání

Postup:

Na vál,nasypeme mouku, přidáme jogurt a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverce.
Náplň:
na pánvi zpěníme cibulku a přidáme ostatní suroviny, okořeníme. Osmažíme a přidáme kečup.
Na vykrojené čtverečky dáme trošku směsi, zabalíme jako šáteček, dáme na plech a pak celé posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15-20 minut.

SLANÉ KOLÁČKY

Ingredience:

400 ml mléka, 1 kostka droždí, 3 lžíce krystal. cukru, 500-600 g polohrubé mouky,

2 lžičky soli, 100 ml oleje

Náplň:

¾ kostky rostlin. tuku, 2 žloutky, 1 lžičky soli - možno dát i prolisovaný česnek
Postup:
Těsto běžným způsobem zaděláme a necháme vykynout.

Připravíme náplň : rozmícháme tuk, žloutky a česnek. pastu.

Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 2 částí, vyválíme pláty asi 1 cm, naplníme a stočíme jako roládu.
Nakrájíme šikmým řezem na trojúhelníky, posypeme kmínem, kořením a dáme péct

při 175 st. až zrůžoví.

 

SLANÉ SÝROVÉ PEČIVO

Ingredience:
400 g polohrubé mouky, 200 g tuku,  200 g strouhaného sýra (eidam), 250 ml šlehačky, sůl, kmín, mák, červená paprika, koření podle chuti, strouhané mandle na posypání
Postup:
1) do mouky nastrouháme sýr a tuk
2) přilijeme šlehačku a zaděláme těsto
3) dáme do chladničky odpočinout alespoň na 2 hodiny (já dávám odpočinout přes noc)
4) vyválet na pomoučněném vále, vykrajovat tvary (kdo chce, může potřít vajíčkem, ale není to nutné)
5) posypat solí, kmínem, apod.
6) ve středně teplé troubě pečeme na střední poloze do zrůžovění

SLANÁ KOLEČKA Z NIVY

Ingredience:
24 dkg hladké mouky, 24 dkg plísňového sýru niva, 20 dkg másla
Postup:
Sýr i máslo nastrouháme, uděláme těsto. Necháme odležet (i přes noc).
Vyválíme plát (asi 3 mm silný), potom vykrajujeme kolečka (můžou být i jiné tvary).
Potřeme rozšlehaným vejcem se solí a ozdobíme polovinou mandle.
Upečeme -  horkovzdušnou na 180 stupňů a každý plech tak 11 minut...

PRECLÍKY ZE SÁDLA
Ingredience:
1/2 kg polohrubé mouky, 25 dkg sádla, 1/4 l mléka, 5 dkg kvasnic, špetka soli
Postup:
Do kvásku dáme mouku, sádlo a sůl a umícháme těsto. Je trochu řidší.

Nečekáme až vykyne a hned děláme z těsta malé kroužky, které máčíme do mléka a pak do máku namíchaného se solí. Pečeme asi na 220 stupňů.

Upečené preclíky jsou křehoučké a nejlépe chutnají co nejčerstvější.

 

 

Tvarohový tunel s banánem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY


Těsto:

4 vejce a 4 lžíce cukru moučka vyšleháme do pěny, vmícháme 4 lžíce polohrubé mouky s 2 lžícemi kakaa a 1 lžící strouhané čokolády.
 
Náplň:

13 dkg změklého másla a 13 dkg cukru moučka vyšleháme, přidáváme 50 dkg tvarohu ve vaničce a vyšleháme hladký krém.

 


POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto upečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 180°C 10 minut. Piškot je tenký. Stáhneme i s papírem na studenou podložku a necháme vychladnout.  Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinovou fólií. Odkrojíme si z korpusu pruh na přikrytí, zbytkem plátu vyložíme formu a přečnívající kousky piškotu odřízneme. Prohlubeň vyplníme do poloviny tvarohovým krémem, položíme po celé délce banány (mně vyšel jeden a půl, byly velké). Doplníme krémem až po okraj (vyšlo mi krému přesně). Přiložíme odložený plát piškotu a mírně přitlačíme. Já jsem ještě přikryla pečícím papírem a zatížila prkénkem. Necháme v ledničce ztuhnout alespoň půl dne. Potom převrátíme formu na tác, odstraníme fólii a polijeme čokoládovou polevou.

 

Dobrou chuť přeje M.Bímová