Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce/maturitni-ples-2024  •  Vydáno: 1.2.2024 12:05  •  Autor: Jana Králová

Maturitní ples 2024

Pondělí, 15.1.2024, pár minut před osmou. Ke škole na Kavčích horách se trousí hloučky dětí. Jako každé všednodenní ráno. Ale něco je přece jenom jinak. Není mezi nimi ani jeden středoškolák. Člověk znalý místních poměrů příčinu vytuší – včera byl maturitní ples!

 

A má pravdu. Nedělní večer 14.1.2024, 19. hodina, Velký sál Lucerny. Na parket po prvním předtančení (v režii jedné studentky S4A) nastupuje téměř 80 slečen a mladých mužů, aby přítomní viděli, že jsou to oni, za kterými se zhruba za 5 měsíců naposledy zavřou dveře školy, ve které strávili čtyři roky. A v rukou budou držet maturitní vysvědčení.

 

Ale nepředbíhejme. Nejdřív se na parketě předvedli studenti 1. ročníků, v krásných šatech nebo tmavých oblecích nebyli téměř k poznání. Od čtvrťáků přebrali pomyslnou štafetu a snad se i zařekli, že udělají všechno pro to, aby za čtyři roky tu byli v hlavní roli oni.

 

Potom už se králi – nebo královnami – parketu stali čtvrťáci. Po slavnostním projevu paní ředitelky zaznělo dojemné poděkování tří jejich zástupců všem, kteří jim při studiu pomáhali a ještě pomohou. Pak všichni přebrali z rukou svých třídních učitelek šerpy a rozproudila se taneční zábava. Občas byla přerušena vystoupeními – studentky třídy S4C nebo skupiny orientálních tanců.

 

Ve 23 hodin sál potemněl, aby postupně všechny tři třídy maturantů předvedly svá půlnoční překvapení.

 

Pak už zbytek večera – nebo spíš noci – patřil jen studentům. Nedivte se, že dnes proto škola začíná až od deseti!

J. Vrbová