Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/uvod/skola-bez-nikotinu-a-tabaku  •  Vydáno: 20.11.2023 16:07  •  Autor: Jana Zelenková

ŠKOLA BEZ NIKOTINU A TABÁKU

Stále více škol se u svých žáků setkává s užíváním nových alternativních forem nikotinu, jako jsou nikotinové sáčky, e-cigarety (vapy) a další produkty. Tyto výrobky jsou mezi dětmi a dospívajícími stále více populární. K jejich užívání láká nejen propracovaný marketing výrobců, ale i poměrně snadná dostupnost. I přes legislativní zákaz prodeje těchto výrobků nezletilým není pro ně velkým problémem je získat.

Výrobky, které jsou často prezentovány jako „zdravější“ alternativa ke klasickému kouření nejsou bez rizika a důkazy o jejich škodlivosti stále přibývají. Většina těchto výrobků obsahuje nikotin, který zvláště u dětí a mladistvých vede k rychlému vzniku závislosti.

Z těchto důvodů se naše škola rozhodla zapojit do pilotního projektu Světové zdravotnické organizace (WHO) "Škola bez nikotinu a tabáku”. Cílem tohoto projektu je zajistit čisté a bezpečné prostředí pro studium a práci, poskytnout žákům a studentům přístupnou formou kvalitní informace o účincích nikotinových a tabákových výrobků na zdraví, motivovat je k životu bez nikotinu a tabáku a naučit je rozpoznat manipulativní taktiky tabákového průmyslu.

Tvoříme společně pro naše děti bezpečné prostředí bez nikotinu a tabáku.