Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-3/bramboriada • Vydáno: 20.2.2009 19:37 • Autor: Martina Bímová
Proběhne ve ŠD
Na vědomí se dává všem dětem ze školní družiny, že dne 4.3. / ve středu / od 14 do 15 hod. se ve ŠD uskuteční Bramboriáda.
Co si na tento den vzít????
- dobrou náladu
- 5 brambor
- 1 funkční škrabku na brambory
- 5 Kč / na tatarku, kečup, omáčku /
Budeme soutěžit, kdo škrabkou oloupe 5 brambor za co nejkratší dobu a další soutěž bude o nejdelší bramborovou slupku. / pro vítěze bude odměna, pro ostatní cena útěchy, sladkost /.
Poté si brambory nakrájíme a při odpolední svačince si z nich něco dobrého připravíme a pak to pěkně sníme.
A co jiná kuchyně říká o bramborách???, Tentokrát se za nimi vydáme do Švýcarska......
Švýcarskou kuchyni můžeme popsat jako kuchyni velmi výživnou, jednoduchou a aromatickou.
Typické suroviny pro kuchyni jsou sýr a brambory. Sýr je zároveň pro Švýcarsko pojmem stejně tak asi jako pizza pro Itálii. Je připravován především z kravského mléka. Nejznámější je Emmentall, který podobně jako sýr Gruyere (slaný, s ořechovou příchutí) je hlavní přísadou do fondue, dále např. polotuhý pikantnější appenzellský sýr. Do sýrů jsou při výrobě i přidávány různé směsi bylinek a koření, čímž dostávají svoji specifickou a nezapomenutelnou příchuť.
Neodmyslitelnou specialitou švýcarského kuchyňského stolu je raclette a fondue.
Raclette jsou rozehřáté plátky sýru ve speciálním grilu, ke kterým se podávají nakládané okurky, cibulky, ananas atd. a vařené brambory ve slupce.
Fondue se připravují ve speciálním hrnci, ve kterém se stále ohřívá směs. Do ní se namáčí na dlouhé vidličce napíchnuté kousky chleba, masa nebo zeleniny. Tradiční fondue se připravuje z jedné třetiny z ementálu a ze dvou třetin ze sýru Gruyere a podává se především v zimě, kdy tělo potřebuje vydatnou stravu. Ochutnat ale můžete i několik variací fondue, např.:
Vyhlášenou bramborovou specialitou je rösti či ofetori nebo züri gschnätzlets. Tento pokrm se trochu podobá českému bramboráku, snad je jen méně mastný.
V kuchyních kantonů Glarus se připravují bramborové nočky zapečené se sýrem Schabzieger, který se vyrábí pouze v této oblasti z odstředěného mléka a bylinek.
V Schaffhausenu ochutnáte Bölletünne - chutný cibulový koláč.
Typickými polévkami je např. ticinská Busecca z drštek, fribourgská Alphüttensuppe ze zeleniny a mléka nebo bernská Märitsuppe s brambory a hrachem.
V kantoně AArgau vaří telecí nožičky se švestkami. Jídlo typické pro kanton Ticino je rizoto s cibulí a houbami posypané strouhaným sýrem. Pokrmy se zde hodně podobají italské kuchyni. Oblíbená je také kukuřičná kaše polenta. Polenta grassa pojmenovává kukuřičnou kaši se smetanou.
Z masa je pro Švýcarsko typické sušené hovězí maso Bünder Fleisch, které se marinuje v slaném nálevu a potírá směsí bylin. Tento pokrm je typický především pro kanton Graubünden. Specialita z Zürichu Geschnetzeltes Kalbfleisch představuje nakrájené telecí v husté smetanové omáčce.
Uzenin vyrábí Švýcarsko více jak 40 druhů. Oblíbený je např. vepřový párek Schüblig nebo klobásový salát Cervelatsalat.
Z horských jezer a řek se dostávají ke Švýcarům na talíř také ryby. Patří k nim pstruzi, okouni, štiky a lipani. Sivany považují za nejchutnější sladkovodní ryby.
Sladkým jídlům vévodí Engadinský ořechový koláč nebo aargský dort Rüebli z ořechů, strouhané mrkve a kukuřičné mouky. Kanton Zug nabízí specialitu, kterou je Zuger Kirschtorte - višňový dort. V Basel koupíte basilejské perníčky zabalené v překrásných barevných dózách, které už samy o sobě mohou posloužit jako suvenýr.
Velmi lahodnou sladkostí je švýcarská čokoláda z mléka alpských krav, vyráběna celosvětově známými výrobci jako Tobler, Lindt, Sprüngli nebo Suchard.
Cukrář Philippe Suchard v roce 1824 propašoval do Ameriky kufr švýcarských hodinek, prodal je a s kapitálem se vrátil zpět do Švýcarska, aby založil továrnu na čokoládu.V roce 1875 napadlo Daniela Petera přidat do čokolády kondenzované mléko, které vynalezl Henri Nestlé, a mléčná čokoláda byla na světě. Lindtova čokoláda se zase oproti jiným dala dobře lámat. Jakob Tobler založil svou firmu v roce 1868 a vymyslel tvar čokolády - jehlany, které připomínají vrcholky Alp. Hlavní sídlo světoznámé firmy Nestlé najdete ve Švýcarsku v městečku Vevey u Ženevského jezera.
Švýcarské víno získalo věhlas mezi znalci vína. Révu pěstují na každém vhodném místě a za středisko vinařství se považuje Sion. Většinu tvoří bílé víno. Oblíbený je i churský schiller, což je směs červeného a bílého vína z jednoho vinohradu. Ve Wallisu zrají bílá vína jako Petite Arvine nebo Ermitage a červená vína Goron a Pinot Noir.
Od Neuchatelského jezera pocházejí vína Chardonnay nebo Pinot Blanc. Z Tessina si přivezete výborné červené - Merlot.
Z pálenek Švýcarsko nabízí slivovici (Pfümli), višnovku (Kirschwasser), hruškovici nebo pálenku z gravensteinských jablek.