Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/jak-se-trida-5.b-vypravila-do-ceske-televize  •  Vydáno: 15.12.2022 12:13  •  Autor: Martina Medková

Jak se třída 5.B vypravila do České televize

Dne 6. 12. 2022 jsme s naší třídní učitelkou Romanou Konopáskovou navštívili Českou televizi. Areálem nás provázel bývalý kaskadér, který je v ČT zaměstnán od roku 1963. Ukazoval nám, jak dříve vypadaly televizní přijímače. Poté nám pustil čtvrthodinové informační video, ve kterém jsme se seznámili s tím, jak se dabují filmy, jak se natáčejí různé druhy pořadů a jaké přípravy tomu všemu předcházejí.

No a potom už jsme se šli na vlastní oči přesvědčit, jak to vlastně v zákulisí televize vypadá. Průvodce nám na zmenšeném modelu ukazoval celý areál České televize a popisoval, co se v jaké části nachází. Průběžně jsme se samozřejmě mohli dotazovat na všelijaké věci, které nás k provozu televize napadly. Cestou jsme také viděli dílny, ve kterých se jednotlivé rekvizity a pomůcky na natáčení vyrábějí a opravují. Dále jsme navštívili některá studia, a dokonce jsme si mohli i vyzkoušet, jaké to je, natáčet zprávy, což mě hodně bavilo. Ale nejvíce mě bavilo, když jsme se stali diváky při natáčení Kouzelné školky, pořadu, který sledoval snad každý z nás. Ještě jsme si mohli vyzkoušet, jaké to je, držet v ruce kameru, vyfotit se s rekvizitami z natáčení, či si udělat památeční fotku s Večerníčkem. Mnoho z nás si s radostí vyzkoušelo moderování s pomocí čtecího zařízení, díky kterému mají každý večer moderátoři zpráv a dalších pořadů ulehčenou práci.

Po více než dvou hodinách jsme se přesunuli z České televize do jiné budovy, tzv. Rohlíku, kde byla herna končícího studia D: Zde se daly hrát různé hry, pexeso, mohli jsme hodnotit ovečky atp. Hned vedle se nacházel obchůdek, kde jsme si mohli zakoupit suvenýry. Výprava do ČT se mi moc líbila a budu rád, když ještě někdy něco podobného zažiji znovu.

Jiří Beneš, žák 5. B