Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/hrou-proti-aids-2019  •  Vydáno: 26.3.2019 12:06  •  Autor: Jana Králová

Hrou proti AIDS 2019

Naše škola již delší dobu spolupracuje s panem Jiřím Stupkou ze Státního zdravotního ústavu v Praze, pod jehož vedením se studentky SŠ účastní projektu Hrou proti AIDS.

 

Jedná se o projekt Národního programu boje proti AIDS v ČR, jenž je zaměřen na prevenci pohlavně přenosných nemocí a nechtěného otěhotnění. Je určen zejména pro žáky 7. – 9. tříd ZŠ, kteří se během cca 90minutového programu dozvídají o této problematice zábavnou formou.

 

V minulých letech se na organizaci podílely studentky současné S4.B, po kterých pomyslné žezlo převzaly studentky S2.C, jež jezdí na základní školy po celé Praze a pod vedením pana Stupky pořádají přednášky.

Celý program je rozdělen do 5 stanovišť – Cesty přenosu HIV; Láska, sexualita a ochrana před HIV; Zábrana nechtěného těhotenství, pohlavně přenosných infekcí a HIV; Sexualita řečí těla; Život s HIV.

 

Žáci se rozdělí do 5 skupin a každá skupina dostane kartu, na již se jim budou zapisovat body z každého stanoviště. Na každém stanovišti by účastníci měli trávit nejdéle 20 minut, během kterých čelí otázkám a úkolům daného stanoviště. Při udělování bodů nezáleží ani tak na znalostech žáků, jako na jejich aktivitě a snaze. Na konci přednášky je vyhlášen vítěz (skupina s nejvyšším počtem bodů) a všichni jsou náležitě odměněni.

 

Díky tomu, že účastníci nejsou do ničeho nuceni, celý program je pojatý jako hra a moderátorkami jsou pouze o pár let starší studentky, sklízí přednáška u žáků velký úspěch.

 

Eliška Smažíková

studentka S2C