Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/ptaci-budky-do-skol  •  Vydáno: 29.6.2017 18:33  •  Autor: Jana Králová

Ptačí budky do škol

Žáci 6. třídy a Z7A se na konci června zúčastnili akce v rámci EVVO a polytechnické výchovy, při níž stavěli a poté rozvěšovali v okolí školy ptačí budky. Akci pořádalo ekocentrum Koniklec.

V prvních dvou hodinách se žáci věnovali výrobě ptačích budek, zejména špačkovníku. Žáci se nejprve rozdělili do skupin po třech a poté jim bylo vysvětleno, jak přesně mají budku stavět a že nikde ve spojích nesmí vzniknout mezery, jinak by ptáčkům byla v novém domově zima. Práce to byla celkem namáhavá a tak nakonec musel přijít na řadu i akušroubovák, který nakonec všechny šrouby pořádně dotáhl. Poté co byla budka postavena, jí bylo nutné ještě natřít.

V dalších dvou hodinách, kdy se čekalo, až budky uschnou, se učili žáci poznávat druhy ptáků a jak a jestli vůbec lze od sebe rozlišit samečka a samičku. Zahráli si také pexeso, při kterém využili právě nabité informace a nakonec se podívali na prezentaci o ptácích hnízdících v Praze.

Na poslední dvě hodiny se nakonec vydali do okolí školy, kde na vybrané stromy umístili své vlastními silami vyrobené budky. Ještě než je ale pověsili, nasprejovali na ně přes šablonu logo ekocentra Koniklec, aby bylo poznat, kdo se na jejich výrobě a umístění podílel.

Úplně na závěr si zahráli hru na potravní řetězec, aby si uvědomili, že vše v přírodě má svůj řád a že když se vyhubí nějaký druh živočicha či rostliny, může to mít dalekosáhlé důsledky.

Všem dětem se akce velice líbila, užily si u ní spousty legrace a také zjistily, jak moc jsou manuálně zručné.

J. Králová