Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce/studenti-s2.a-na-uradu-vlady  •  Vydáno: 21.6.2017 8:27  •  Autor: Jana Králová

Studenti S2.A na Úřadu vlády

Dne 16. 6. 2017 třída S2.A SOŠ Kavčí hory navštívila Úřad vlády ČR. Ještě před samotným vstupem jsme všichni museli projít bezpečnostní kontrolou. Potom jsme se všichni posadili v tiskovém centru, kde jsme se dozvěděli zajímavou historii Úřadu vlády. Celý Úřad dříve sloužil jako škola. Prošli jsme se v parku Úřadu vlády, který je užíván jako uvítací prostor pro významné osobnosti, které do budovy vstupují na červeném koberečku, dlouhém podle jejich významnosti. Park dříve sloužil jako sportoviště.

Po zajímavém historickém úvodu jsme se šli podívat do jednotlivých koutů Úřadu vlády ČR. Hlavní místností je jednací sál, kde se pravidelně konají jednání vlády. Jde o jednu z nejbezpečněji zařízených místností v ČR. Všude se nacházejí kamery, rušičky odposlechů, neprůstřelná skla a zvukotěsné zdi. V sále se celá naše třída vyfotila. V celém areálu se nacházejí starožitné bronzové lustry od firmy Křižík, vzácné a krásné obrazy českých autorů krajinomalby. Celá budova je postavena ve stylu novobaroka. Fasáda budovy se bude od září rekonstruovat. Na Úřadě sídlí nejen předseda vlády, ale i dva ministři bez portfeje, kteří zde mají vlastní kanceláře a sekretariát.

Po prohlídce krásné budovy, jsme ještě s jednou školou měli prezentaci a diskuzi na téma Evropská unie. Dozvěděli jsme se co Evropská unie vůbec je, k čemu vlastně slouží, její instituce, jaké má členy, kde sídlí, význam její modré vlajky s 12 hvězdami a také, že existuje vzdělávací program Erasmus a díky němu můžeme studovat v zemích Evropské unie.

Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací a celý výlet se nám velice líbil.

P. Nýč (student S2A)