Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/navsteva-divadelniho-predstaveni-klara-3847  •  Vydáno: 21.2.2017 13:06  •  Autor: Jana Králová

Návštěva divadelního představení Klára 3847

Dne 27. 1. 2017 jsme se se třídou byli podívat na divadelním představením Klára 3847 aneb Příliš mnoho hvězd v Divadle U Hasičů.

Příběh vypráví o židovské dívce Kláře, která je se svou rodinou odvezena přeplněnými vagony pro dobytek do koncentračního tábora Osvětim. Zde prožívá tvrdé a dlouhé dny s trochou jídla. Sleduje, jak nacisté shazují do ohně živé lidi, jak mrtvá těla spalují ve spalovnách a jak postupně ztrácí členy rodiny.

Po 3 letech začnou létat bojové letouny Rudé armády nad koncentračním táborem, a tak jsou vězni nacisty donuceni jít 500 kilometrový pochod, který většina z nich nepřežije. Klára jako jediná se svou sestrou, která se Osvětimi vyhnula, přežije. Při cestě zpět ji zachrání před znásilněním muž, kterého si pak vezme za muže.

Příběh je podle skutečné události a je vyprávěn z dochovaných zápisků z deníku Kláry. Klára se dožila 84 let.

Celé představení bylo opravdu dojemně zpracované. Kláru hrála vnučka skutečné Kláry, která si koncentrační tábor prožila "na vlastní kůži", což ještě přidávalo na ohromení. Při ději jsme dokonce slyšeli dochovaný záznam Klářina hlasu na nahrávce. Představení nás nadchlo, ale zároveň vhrnulo slzy do očí.

A. Vaněček a S. Vaníčková (žáci Z9)