Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/preventivni-program-progressive-zivot-drogove-zavislych  •  Vydáno: 1.11.2016 10:24  •  Autor: Jana Králová

Preventivní program Progressive – život drogově závislých

Ve škole proběhl preventivní program Progressive – život drogově závislých. Program trval dvě vyučovací hodiny, zúčastnila se ho třída Z8.A a Z8.B.

Progressive je kontaktní a poradenské centrum pro uživatele drog. Také pracují v terénu, kde chodí za drogově závislými, vyměňují jim injekční stříkačky za nové a dávají jim náplasti, povídají si s nimi a snaží se jim pomoci. To vše nedělají kvůli tomu, aby je podporovali v braní drog, ale aby zabránili šíření různých nemocí, jako je třeba žloutenka, HIV atd.

Progressive nám přišly představit dvě pracovnice organizace. Nejdříve si od nás zjistily formou hry,  jak nás téma drogy zajímá a co o tom víme. Poté se nám představily a řekly něco o organizaci. Pak měl každý možnost vymyslet si otázku, například jaký je průměrný věk lidí, kteří chodí do organizace, kolik drogově závislých se jde léčit, jestli chodí více ženy nebo muži, a spoustu dalších otázek, na které jsme si ve druhé části odpověděli. Ale ještě předtím nám pustily video, které popisuje cestu drogově závislého až po jeho celkové vyléčení. Celkově bylo setkání velmi hezké, dozvěděli jsme se mnoho nových informací.

A. Wimmerová, žákyně Z8.B