Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce/exkurze-v-ustavu-socialni-pece-laguna-v-psarech  •  Vydáno: 5.12.2016 8:28  •  Autor: Jana Králová

Exkurze v Ústavu sociální péče Laguna v Psárech

Exkurze v Ústavu sociální péče Laguna v Psárech

Ve středu 16. 11. 2016 jsme se s naší třídou S3.B, za doprovodu paní učitelky Šíbové, zúčastnili exkurze v Ústavu sociální péče Laguna v Psárech.

Ústav sociální péče Psáry zahájil provoz 5. ledna 1962. Během let prošel řadou úprav i rekonstrukcí, až vznikla jeho dnešní podoba. Domov Laguna nabízí péči o mentálně postižené od 3 let věku. Jako jediné zařízení v ČR poskytuje ubytování pro rodiče a jejich dospělé mentálně postižené děti, kteří se již o ně nemohou starat sami. Přímo v budově je navíc i pomocná škola jako samostatný ekonomický a právní subjekt. V současnosti jsou otevřené 3 třídy.

Po příjezdu do domova se nás ujal pan Adámek. Prozradil nám historii ústavu a zodpověděl naše dotazy. Poté následovala prohlídka ústavu. Podívali jsme se například do tělocvičny, koupelny, keramické dílny, třídy pomocné školy, směli jsme nahlédnout i do pokojů klientů. Podívali jsme se do chráněné dílny, kde jsme každá dostala dárek od jedné klientky v podobě vlastnoručně malovaných a vyrobených magnetů. Klienti byli velice milí. Exkurzi jsme zakončili v místní pekárně, kde si pár z nás zakoupilo zboží, na jehož výrobě se klienti podíleli.

Myslím si, že tato exkurze pro nás byla velice užitečná, protože jsme mohli na vlastní oči vidět, jak to v ústavu chodí a vypadá.

P. Suková, studentka S3.B