Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/turnaj-krale-karla  •  Vydáno: 14.6.2016 16:09  •  Autor: Michaela Valvodová

Turnaj krále Karla

Turnaj krále Karla

Slavíme 700 let od narození Karla IV. a děti si často pokládají otázky:

Jaký byl Karel IV.? Hrál si a zlobil? Měl smysl pro humor? Chodil do školy, a co se tam vlastně učil? V kolika letech se poprvé oženil? Co je to relikvie a měl nějakou Karel IV.? Jaký plán měl s českou zemí?

Žáci 1. a 2. tříd znají odpovědi na všechny tyto otázky. A ne náhodou! Zavítali jsme na Vyšehrad do sálu Starého purkrabství, shlédnout interaktivní divadelní představení s názvem Turnaj krále Karla. Pohádka byla poučná a zábavná. Dozvěděli jsme se mnoho nových informací, pobavili se a také zapojili do samotného příběhu. Do děje se nechaly vtáhnout děti a dokonce i paní učitelky. Po představení jsme nešetřili potleskem.

Žáci 1. tříd se na závěr prošli po Vyšehradu a k radovánkám využili zdejší dřevěné hřiště s hradbami. Užili si královské dopoledne.

Druháci plnili 3. úkoly, aby mohli být korunování na císaře. Prvním úkolem byla krátká rekonstrukce korunovačního průvodu Karla IV. Dále jsme došli na vyhlídku, odkud žáci podle mapky zjišťovali, kde se vlastně nacházíme. Předposledním úkolem byl sběr vyšehradské královské relikvie a následné donesení nalezených přírodnin do školy.

M. Valvodová