Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce/evropsky-parlamentarismus  •  Vydáno: 9.6.2016 12:00  •  Autor: Jana Zelenková

Evropský parlamentarismus

Ve středu 8. června 2016 jsem se za naši školu zúčastnil osmihodinového studentského semináře Český parlament a parlamentarismus v informačním středisku Poslanecké sněmovny ČR na Malostranském náměstí.

Na schůzi přišli čtyři vyškolení zaměstnanci, kteří pracují jako asistenti zákonodárného sboru a mají přístup k většině podkladů a informací k zajištění rozsáhlého vědomostního spektra v oblasti Evropské unie, legislativního procesu v ČR, ústavního systému naší země, voleb do poslanecké sněmovny a senátu a jiných témat.

Byly probírány věci doslova veřejné, ačkoliv nám všem už známé, ale z detailního pohledu. Od výborů, komisí a delegací poslanecké sněmovny, přes unijní zákonodárnou, výkonnou a soudní moc až po naše ústavní zřízení. Zaobírali jsme se  tématy nejenom z právního, ale i finančního, filosofického, etického a historického hlediska.

S ostatními studenty jsem se shodl, že seminář byl zajímavý a poučný, ať už jako studnice nových informací nebo opakování k nastávající maturitě ze společenských věd.

 

Imramovský Oliver, S3. A