Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-3/navraty-k-minulosti-prosinec  •  Vydáno: 3.12.2015 20:02  •  Autor: Martina Bímová

Návraty k minulosti - prosinec

Návraty k minulosti - prosinec

ŠD.Usmívající se

Korále přírodní, amulety a talismany

Vraťme se do minulosti. Jistě jste třeba ve škole jako malí navlékali těstovinové hvězdičky a jeřabiny. My, vychovatelky ŠD si na to  pamatujeme.Usmívající se

A co naše babičky? Koření používaly nejen při vaření, ale také jako vůni do skříní, protože tehdy neexistovala žádná aviváž.Koření se také hojně využívalo při výrobě dárků, ale i jako lék../ budeme si s dětmi o tom povídat /.

A zde několik nápadů babiček ....

Korálky  z bramborových kostek, které budí údiv nad svou zajímavou strukturou.

A takové hráškové korále jsou skvělé, můžou být kombinované s kukuřicí nebo s čočkou a nebo je můžete navlékat zvlášť.

Jeden muškátový oříšek v celku, který navléknete na kůži může vypadat též zajímavě, nebo se může stát středem vašeho náhrdelníku.

A co třeba náhrdelník ze sušené mrkve, petržele nebo celeru ?

Jeřabinové korále jsem dělala často.

Korále z pecek stromů jsou naprostým skvostem pro váš krk, ale chce to velkou zručnost, opatrnost ale výsledek stojí za to (třešně, broskve atd. fantazii se meze nekladou).  Ale i malé šištičky, šípky nebo kaštánky jsou překrásné na krku.

Dá se velmi krásně improvizovat s větévkami stromů, třeba jeřabinové dřevo je krásně ohebné. Potřebujete k tomu ještě přírodní provázek, měděný drátek a lak na dřevo průhledný. No a pak vyberete jen uskupení větévek, které se vám líbí, sundáte kůru (ale nemusíte) a necháte trošku zaschnout. Poté si připravíte drátek s provázkem, tak, že z nich uděláte něco jako cop a tím propletete, nebo různě zafixujete vaší větvičku a nalakujete. Přívěsek připevníte na kůži a bude vaší krásnou ozdobou.

Z drátku si můžete udělat košíček na Váš oblíbený kamínek, nebo pro kamínek který se má stát vaším amuletem. Ale i z konopného provázku můžete udělat na váš kamínek košíček a nosit ho pak krásně na krku. Některé amulety nás nezdobí, schováváme si je do ozdobných pytlíčků třeba z kůže nebo látky. No a některé velmi osobní amulety nás nezdobí vůbec, nosíme je při sobě na místě, které nikdo nevidí.

My se s dětmi také vrátíme příští týden do minulosti. Máme  spoustu jiných koření!! Usmívající se

Velmi krásně vypadají korále z nového koření a hřebíčku, ale to musíme namočit do vody, aby nám koření  změklo  i tak je to slušná piplačka. I samotný hřebíček nebo nové koření vypadá krásně.

A o to se s dětmi pokusíme!!!

Příští týden se budeme s dětmi snažit vyrobit korále z nového koření a hřebíčku Tak nám držte palce ,ať se nám nezamotá nit !!!!

Vaše vychovatelky ŠD.Mrkající

P.S Ještě nějaké fotečky ze ŠD.

Děti dnes také vyráběly korále ze slupek od mandarinek, které jsme měli k obědu!!!!

Děti zítra uvidí poslední díl seriálu Tajemství proutěného košíku.