Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/osobnosti-skoly/jiri-zeman-a-jeho-technicky-retro-svet  •  Vydáno: 12.6.2015 11:12  •  Autor: Jana Zelenková

Jiří Zeman a jeho „technický retro svět“

Jiří Zeman a jeho „technický retro svět“

Jirka má v porovnání s ostatními dětmi stejného věku opravdu netradiční koníčky. Představil je i na Nuselské radnici v rámci večera "Dělám víc, než musím".

 

 

Jmenuji se Jiří Zeman a chodím do základní školy na Kavčích horách.

Od malička mě zajímaly technické věci. Ve čtyřech letech byl mojí nejoblíbenější hračkou jednoduchý obvod s baterií, zvonkem a žárovkou.

Později jsem sestavoval již složitější elektronické hračky ze stavebnic Merkur a MEZ-ELEKTRONIK, ta je z roku 1985.

Ve druhé třídě jsem navštěvoval kroužek elektroniky. Rád vymýšlím i své vlastní přístroje a dělám pokusy. Začal jsem pronikat i do světa hudby a uchvátilo mne staré elektronkové rádio s gramofonem. Tak se zrodila moje vášeň pro gramofonové desky, kterých mám víc než 1000 kusů. Nejstarší je z roku 1920. Vlastním i 12 gramofonů.

Nejraději mám hudbu 50.-70. let, velice jsem si oblíbil písně pana J. Suchého a J. Šlitra z divadla Semafor. Poslouchám i vážnou hudbu.

Ve své sbírce mám i spoustu starých, ale funkčních magnetofonů a jeden profesionální reportážní magnetofon z čs. rozhlasu ze 70. let.

Poslední dobou se intenzivně věnuji samostudiu základů počítačových systémů, jako je MS-DOS a mám také několik starých počítačů. Tvořím jednoduché animované filmy a pořád se učím nové věci. Ve škole přispívám rád svými referáty při komunikační a mediální výchově.