Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/jidelna/skolni-stravovani-slavi-padesatiny  •  Vydáno: 14.2.2014 12:25  •  Autor: Jana Zelenková

Školní stravování slaví padesátiny

Školní jídelny fungují v České republice již 50 let.

Ani řada vyspělých zemí nemá podobný systém stravování. V roce 1963 vydalo ministerstvo školství první vyhlášku, která stanovila výživové normy pro školní stravování.  V dalších letech byla vyhláška upravována až do současné podoby.

Naše škola se zapojila do soutěže školních jídelen „O nejlepší staročeský pokrm z brambor“, kterou vyhlásil Úřad městské části Praha 4. Dne 11.3. bude na jídelním lístku zařazena staročeská polévka a na „dvojce“ pak jeden staročeský pokrm. Tato jídla budou  také odvezena k posouzení degustační komisi a výsledky soutěže pak budou oznámeny  14.3.2014.

Staročeské pokrmy již v našem jídelníčku běžné nejsou, ale jistě bude zajímavé ochutnat, jak se naši předci stravovali. Věřte, že už podle názvů jídel, které jsou zatím samozřejmě veřejnosti utajeny, se máme na co těšit.

Žákovský parlament se rozhodl při této příležitosti uspořádat anketu o nejoblíbenější jídlo z brambor. Výsledky ankety budou zveřejněny na nástěnce u školní jídelny po jarních prázdninách. Třeba se také vaše „top bramborová jídla“ objeví na jídelníčku naší jídelny...