Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/evvo-ii-chko-labske-piskovce  •  Vydáno: 15.10.2013 10:52  •  Autor: Martin Vocílka

EVVO II – CHKO – Labské pískovce

Velice mne potěšilo, když si rodiče společně s dětmi připravili právě Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a Český kras. Děti s údivem zjistily, že bylo na území České republiky moře. A ještě větším překvapením bylo, že toto moře zde bylo dokonce dvakrát. Díky tomu prvnímu mohl Joachim Barrande objevovat zkameněliny a díky tomu druhému se můžeme těšit z pohledu na krásné pískovcové útvary.

Tř. uč. Z2C S. Ptáčková

CHKO Labské pískovce oblast Pravčická brána

Jednoho dne jsme byli požádáni paní učitelkou, zda bychom nechtěli dětem ve třídě povědět něco zajímavého o Labských pískovcích, kde jsme trávili část letních prázdnin. Po krátkém zaváhání, zda dovedeme zaujmout celou třídu během vyučovací hodiny, jsme souhlasili. V pondělí 30. 9. jsme se tedy vypravili do školy všichni tři. Připravili jsme si krátkou prezentaci, která měla dětem objasnit vznik a původ pískovcových skal, doplněnou řadou fotografií, které jsme na výletech nafotili. Děti s napětím poslouchaly, krásně spolupracovaly a docela dost toho samy věděly. Když došlo na symbol národního parku – Pravčickou bránu, děti dostaly papír a zkoušely ji podle fotografie namalovat. Obrázky se všem moc povedly. A protože hrajeme Geocaching – tedy hledání pokladů, připravili jsme pro děti na závěr úkol spojený s hledáním skrýše ve třídě. Děti se rozdělily do čtyř skupinek, každá dostala papír rozstříhaný na menší kousky. Ten musely děti ve skupince sestavit, aby si mohly přečíst, kde ve třídě je schovaný poklad. Do tohoto úkolu se děti pustily s vervou, a tak si nakonec všechny zasloužily malou odměnu. Čas utíkal velice rychle, ani jsme se nenadáli a byl konec hodiny. Věříme, že si to všichni užili, a my děkujeme za zajímavou zkušenost.    

Hanka Rotportová