Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/multikulturalita-iii-banica-a-martenica-1.c  •  Vydáno: 7.3.2013 12:31  •  Autor: Jana Králová

Multikulturalita III – „banica“ a „martenica“ – 1.C

Ponořte se s námi do krás a obyčejů Bulharska. Vyrobte si marteničku a ochutnejte banicu.

S. Ptáčková

 

… Existuje místo na světě, kde jarní mlha objímá zelené pahorky a pod nimi v dolinách zapomenutí králové odpočívají věčným spánkem. Místo, kde Slunce ozařuje rozpadající se ruiny dávno zašlých civilizací a divoké hory stále šeptají o mocných vládcích, kteří tu kdysi kráčeli. Země, v jejichž bedrech jsou skryty zlaté poklady. Země magií, opuštěných svatyní, jarního kvítí a malých potůčků splývajících v mocné řeky. Místo, jež spojilo v jeden celek nadpřirozenou symbiózu dramatismu, krásy a vznešenosti - mezi neprostupnými horami, plodnými pláněmi a strmými břehy, horskými vesničkami a městy. Místo, jež vás může očarovat nebo překvapit odkrývajíc ho poznáním každý den znova, víc a víc…

Nejzákladnějším pravidlem je nosit marteničku až do chvíle, kdy uvidíte prvního čápa. Pak ji pověsíte na rozkvetlou větvičku. Je možné ji dát také pod kámen a objeví-li se pod ním do měsíce mravenci, bude rok úspěšný a plodný. Martenici dává v Bulharsku každý každému nezávisle na věku a pohlaví, visí v domech, v autech, ve vlasech, na kabelkách, … Tradičně jsou to dva střapečky jeden z červené a jeden z bílé vlny. Bílá jako mléko a čistota, červená jako krev a život. Dává zdraví a sílu a chrání před nemocemi.

Děti si sami vyrobily marteničku z předem připravených bavlnek – červené a bílé. Shlédly prezentaci s fotografiemi Bulharska a ochutnaly po domácku upečenou banicu – slaný koláč plněný balkánským sýrem.

Z. Slavova-Tzoneva

Ochutnali jsme:

1. Nejlepší je tzv. "vita banica“ z taženého těsta, které na rozdíl od listového neobsahuje máslo. Z jednoduchého těsta (mouka, jedlá soda, ocet) se za pomoci oleje vytahají téměř průsvitné "plachty", do kterých se nasype směs sýru s jogurtem a vejcem. Ty pak srolují do rukávů, které se spirálovitě zatočí do kulatého pekáče zvaného tava.

2. Do vymaštěného plechu položíme dva listy listového těsta. Pak rozdrtíme sýr rukama na malé drobky a vytvořím další vrstvu. Na sýr přijdou další dva listy těsta. Potom opět vrstva sýra a tak se pokračuje, až dojde listové těsto. Pozor, vždy to musí končit vrstvou listového těsta navrch. Sýr lehce okořeníme šarenou solí, nebo čubricou. Takto připravenou banicu rozkrojíme nožem na čtverečky libovolné velikosti a zalijeme rozehřátým olejem. Klepneme vejce do perlivé vody a rozmícháme dohromady. Vzniklou směsí zalijeme celou banicu, až ji rovnoměrně absorbuje. Pečeme v předehřáté troubě do zarudnutí. Po vyjmutí z trouby se vyklopí a pokryje ručníkem.

V. Tzonev

 

další fotografie ke stažení zde