Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/multikulturalita-ii-pilgrim-fathers-1.c  •  Vydáno: 7.3.2013 11:59  •  Autor: Jana Králová

Multikulturalita II – Pilgrim Fathers – 1.C

V rámci multikulturní výchovy jsme si v měsíci únoru přiblížili, tentokráte ne Spojené státy mexické, ale Spojené státy americké. Socha Svobody, vysoká 46 metrů a spolu s 47metrovým podstavcem se tyčící do výšky 93 metrů nad zemí, vážící 205 tun, v obvodu měřící 10,6 metru, jejíž ukazováček je dlouhý 2,4 metru, postavená v roce 1886, připomínající přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii, nám byla sice vzdálena, přesto jsme mohli vnímat atmosféru doby, ve které byla vztyčena.

S. Ptáčková

Během hodiny na téma: "Amerika aneb o přistěhovalcích do Nového světa" jsme četli z originálu Nancy Skarmeas  "The Story of Thanksgiving" v angličtině a překládali do češtiny.  V knížce byl hezky vykreslen vztah prvních přistěhovalců k původním obyvatelům, indiánům, bez kterých by pilgrims (první severoameričtí osadníci) nepřežili.  

Myslím, že tento příběh kulminující velkou oslavou pro indiány "Thanksgiving", čili díkuvzdání, stojí za základními pohnutkami, ekonomickými i politickými snahami budoucí U.S.A.
Dále jsme lepili z barevných šablon krocaní pera, zobáčky atd. na obkreslenou ruku každého žáčka.  Také jsme šlehali máslo tak, že jsme třepali skleněnkou ve sklenici se smetanou.  
Nakonec jsme ho jedli se sýrem, krocaní šunkou a crackers.
Každý si užil a na lekci bude vzpomínat.

J. Mesicki

další fotky ke stažení zde