Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/osobnosti-skoly/nikola-spalova-studentka-stredni-skoly  •  Vydáno: 8.11.2012 12:37  •  Autor: Martin Vocílka

Nikola Špálová, studentka střední školy

Nikola Špálová, studentka střední školy

Závodnímu plavání se věnuji dva roky. Momentálně plavu za mladší dorost v oddíle Motorlet Praha, kde jsem velmi spokojena. Než jsem začala závodně plavat, dělala jsem 11 let gymnastiku, takže jsem měla dobré základy.

Se závodním plaváním jsem začínala v družstvu s mladšími dětmi a postupem času jsem se propracovávala do lepších družstev, až na svou nynější pozici v družstvu nejlepších plavců. 

Začátek byl velmi těžký, jak psychicky, tak i fyzicky, chodila jsem domů z tréninku úplně zničená. Časem jsem si na zátěž zvykla a všechno se vrátilo do normálu. Přesto pro mě není ani v současnosti lehké skloubit školu a tréninky.

Závody máme každých čtrnáct dní, někdy i každý týden. Závodím jak v Česku, tak i v zahraničí, kde hlavním cílem není vyhrát, ale splnit limity pro kvalifikaci na Mistrovství České republiky nebo Mistrovství Evropy juniorů.

Za své největší úspěchy považuji účast na Mistrovství České republiky a to jak v mé kategorii, tak i v kategorii dospělých a samozřejmě účast na Mistrovství Evropy juniorů.

Můj nejvyšší cíl je stejný asi jako cíl většiny sportovců, a to se dostat na olympijské hry.

Plavání mě naplňuje a nedokážu si vůbec představit, že bych tento sport nedělala.