Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/akce-2/vapenka-12.6.2012-zelenouch-se-rozplynul  •  Vydáno: 13.6.2012 0:46  •  Autor: Jana Králová

Vápenka 12.6.2012 – Zeleňouch se rozplynul

Pomalu se blíží konec naší školy v přírodě. Dopoledne jsme se opět věnovali učení ve formě čtení, prvouky, malovaných úloh a sportovních činností v hernách.
Po poledním klidu se děti zúčastnily Skřítkovské olympiády a tím pokračovaly v osvobozování Lesníčků od zlého Zeleňoucha. Děti soutěžily v různých disciplínách: hod na koš, slalom, tužka v lahvi, šipky, střelba z kuličkové pistole a foukačky. Zeleňouchovi se naše aktivity nelíbily, proto opět na nás poslal déšť, ale my jsme se chytře a bystře schovali v naší chatě.
Po večeři se děti rozdělily do svých 6 týmů a začaly skládat rébusy, které obsahovaly úkoly, po jejichž splnění získaly indicie. Ty je dovedly k částem vzkazu od Lesníčků. Můžete si ho přečíst. Děti se v něm dozvěděly, že mohou svojí statečností skřítky zachránit a zvítězit nad Zeleňouchem.
Když konečně nastala temná noc a na cestě se rozsvítily svíčky směrem ke staré Vápence, vydaly se děti z jednotlivých pokojů na svoji noční stezku odvahy. Nejenže cestou potkaly podivná stvoření (v hlavní roli učitelé a vychovatelé), ale musely se podepsat přímo v bývalé peci Vápenky. Ten nejtěžší úkol je teprve čekal. V naprosté tichosti se děti shromáždily za magickou čarou a společně se svými učiteli a vychovateli se vraceli do chaty. V tom se mezi nimi zjevil Zeleňouch. Byl však již oslaben, padl k zemi a za starou Vápenkou se rozplynul v zelený opar. Děti zajásaly. Konečně jsme porazili Zeleňoucha a zachránili skřítky Lesníčky.
Děti nám usínaly spokojené s otázkou na rtech: „Byl to Zeleňouch nebo Vocílka?" A to je úkol pro vás, naši milí rodiče.

Tak hezkou dobrou noc, ať vás hádanka trápí celou noc.

Vaše děti a učitelé