Alergeny ve školním stravování
Dne 13.12.2014 vzniká povinnost značit alergeny v podávaných pokrmech a nápojích dle legislativy EU - 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR-vyhláška 113/2005 sb. o způsobu označení potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10. Alergeny budou na jídelním lístku označeny číslem dle legislativně stanoveného seznamu.Informace ke stopovému množství alergenů obsažených v pokrmech jsou k dispozici na vyžádání.Tabulka alergenů je u jídelního lístku a na stránkách školy.Vyznačení alergenů má pouze informační charakter.
ALERGENY
1. obiloviny obsahjící lepek
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. jádra podzemnice olejné/arašídy/ a výrobky z nich
6. sojové boby a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj
8. suché skořápkové plody a výrobky z nich
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany ve vyšších koncentracích
13. vlčí bob a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich
Množství podávaných pokrmů se řídí vyhláškou č.107/2005Sb., o školním stravování. Spotřební normy nejsou součástí vyhlášky.Gramáže jednotlivých pokrmů jsou orientační a jsou normovány s přepočtovým koeficientem dle věku stravovaných.
Koeficienty
3-6 let - 0,5 7-10 let -0,7 11-14 let - 0,8 15 let - 1
Závazné jsou výživové normy/spotřební koš/.
informace tel.241090239 skolnijidelna@ksidlisti.cz