Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/zajici/zajici-unor-2017  •  Vydáno: 31.1.2017 15:57  •  Autor: Petra Bendzáková

Zajíci - únor 2017

V lednu jsme si připomněli svátek „Tří králů“, vyrobili si papírové koruny, na které jsme napsali začáteční písmena jmen králů K+M+B. Vyzkoušeli jsme si průvod (chůzi za sebou) v obleku z bílého prostěradla s korunkou na hlavě.

Vyprávěli jsme si, co všechno přináší zimní období a jak se o sebe máme v zimě postarat. Nezapomněli jsme na sporty, které se provozují v zimě a je k nim potřeba led a sníh. Počasí nám přálo a tak jsme si sáňkování, bobování, klouzání a stavění sněhuláků i koulování vyzkoušeli i prakticky.

Samozřejmě, že jsme si opakovali, jak se máme starat o své bezpečí na svahu, při pohybu na ledu i sněhu a mimo MŠ. Pozorovali jsme stopy ve sněhu (nejčastěji ptáčků a naše), sypali zrníčka do krmítka.

Vydali jsme se na zimní procházku po okolí při akci „Na návštěvě u Yettiho“ a zapojili se do interaktivního pořadu o správném stravování „Skřítky krmit povoleno“.

V rámci bezpečného pohybu po městě jsme v MŠ přivítali Policii ČR s jejich preventivním programem. Dověděli jsme se spoustu nových věcí o jejich práci (snímání otisků), výstrojí (mohli jsme si vyzkoušet) i o tom jak nám pomáhají (třeba když zabloudíme).

Koncem měsíce jsme se zaměřili na pohádky, ty co známe, ale i ty co jsme slyšeli prvně. Hádali jsme písničky z filmových pohádek a na některé jsme si s chutí zatancovali i společně zazpívali. Veršovanou pohádku od Františka Hrubína „První pohádka“ jsme doplnili pohybem a společně jsme si zahráli divadlo při dramatizaci pohádky „Budko, boudo“. Moc se nám to podařilo.

I když je únor nejkratší měsíc v roce, tak nás stejně čeká spousta nových her, zážitků i činností. Začneme tematickým celkem „Objevujeme svět kolem nás“, ve kterém si připomeneme časové vztahy – co je rok, měsíc, týden, den. Pokusíme se orientovat v průběhu dne v MŠ (kdy je ráno, dopoledne, poledne, odpoledne večer), popíšeme pravidelné denní činnosti, denní režim, vysvětlíme si jaký rozdíl je, mezi pojmy „Práce a zábava“. Zahrajeme si spoustu námětových her (na pekaře, na prodavačku, na opraváře, kominíka, lékaře…). Pojmenujeme předměty, které potřebujeme k vykonávání jejich práce. Zkusíme hádat, pomocí nápovědy, taková povolání, která již dnes moc nevidíme např. (švec, kovář, tkadlec, krejčí, klempíř…) a připomeneme si, že všechna povolání jsou důležitá.

Čeká nás povídání o naší planetě Zemi, co vše obklopuje, co je sluneční soustava a vesmír. Vyrobíme raketu na výlet do vesmíru a pokusíme se vytvořit úžasného „Mimozemšťana“.

Naše planeta je krásná, pozorujeme živou i neživou přírodu, snažíme se pochopit, že se o svou planet musíme starat, pomáhat přírodě, živočichům i lidem a ne jim ubližovat a tím svou planetu ničit.

Čekají nás společné akce pro celou MŠ

Písničky:

Pekař

Pekař peče housky

uždibuje kousky.

Pekařka mu pomáhá

uždibují oba dva.

Švec

Šili ševci, šili boty

do tance i do roboty.

Šili ševci, šili boty

do práce i na tanec.

Hádanky

Vaří, peče, smaží, dusí,

vařečku má, tu mít musí!

K téhle práci prý je nutná,

a už jezte, ať vám chutná!

Trámy hoří, střecha padá,

jedem k ohni, tradá, tradá!

Velitel už nasedá,

zachráníme co se dá!

Básnička

Startujeme raketu

Startujeme co by dup,

letíme, už ani muk.

Vesmírem fičíme,

galaxie míjíme.

Pozor! Nikdo ať nelení.

Je tu první přistání.