Zdroj: https://www.ksidlisti.cz/mskp/stravovani/pokrmy-ve-skolnim-stravovani  •  Vydáno: 19.11.2014 6:29  •  Autor: Školní jídelna

Pokrmy ve školním stravování a jejich značení

Alergeny ve školním stravování

Dne 13.12.2014 vzniká povinnost značit alergeny v podávaných pokrmech a nápojích dle legislativy EU - 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21. ČR-vyhláška 113/2005 sb. o způsobu označení potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10. Alergeny budou na jídelním lístku označeny číslem dle legislativně stanoveného seznamu.Informace ke stopovému množství alergenů obsažených v pokrmech jsou k dispozici na vyžádání.Tabulka alergenů je u jídelního lístku a na stránkách školy.Vyznačení alergenů má pouze informační charakter.

 ALERGENY

 1.   obiloviny obsahjící lepek

 2.   korýši a výrobky z nich

 3.   vejce a výrobky z nich

 4.   ryby a výrobky z nich

 5.   jádra podzemnice olejné/arašídy/ a výrobky z nich

 6.   sojové boby a výrobky z nich

 7.   mléko a výrobky z něj

 8.   suché skořápkové plody a výrobky z nich

 9.   celer a výrobky z něj

10.  hořčice a výrobky z ní

11.  sezamová semena a výrobky z nich

12.  oxid siřičitý a siřičitany ve vyšších koncentracích

13.  vlčí bob a výrobky z něj

14.   měkkýši a výrobky z nich

 

Množství podávaných pokrmů se řídí vyhláškou č.107/2005Sb., o školním stravování. Spotřební normy nejsou součástí vyhlášky.Gramáže jednotlivých pokrmů jsou orientační a jsou normovány s přepočtovým koeficientem dle věku stravovaných. 

Koeficienty 

3-6 let - 0,5     7-10 let -0,7      11-14 let - 0,8    15 let  -  1                                     

Závazné jsou výživové normy/spotřební koš/.

informace tel.241090239  skolnijidelna@ksidlisti.cz