Facebook - Škola Kavčí horyYouTube - Škola Kavčí hory
Kategorie: akce

Multikulturalita III – „banica“ a „martenica“ – 1.C

Ponořte se s námi do krás a obyčejů Bulharska. Vyrobte si marteničku a ochutnejte banicu.

S. Ptáčková

 

… Existuje místo na světě, kde jarní mlha objímá zelené pahorky a pod nimi v dolinách zapomenutí králové odpočívají věčným spánkem. Místo, kde Slunce ozařuje rozpadající se ruiny dávno zašlých civilizací a divoké hory stále šeptají o mocných vládcích, kteří tu kdysi kráčeli. Země, v jejichž bedrech jsou skryty zlaté poklady. Země magií, opuštěných svatyní, jarního kvítí a malých potůčků splývajících v mocné řeky. Místo, jež spojilo v jeden celek nadpřirozenou symbiózu dramatismu, krásy a vznešenosti - mezi neprostupnými horami, plodnými pláněmi a strmými břehy, horskými vesničkami a městy. Místo, jež vás může očarovat nebo překvapit odkrývajíc ho poznáním každý den znova, víc a víc…

Nejzákladnějším pravidlem je nosit marteničku až do chvíle, kdy uvidíte prvního čápa. Pak ji pověsíte na rozkvetlou větvičku. Je možné ji dát také pod kámen a objeví-li se pod ním do měsíce mravenci, bude rok úspěšný a plodný. Martenici dává v Bulharsku každý každému nezávisle na věku a pohlaví, visí v domech, v autech, ve vlasech, na kabelkách, … Tradičně jsou to dva střapečky jeden z červené a jeden z bílé vlny. Bílá jako mléko a čistota, červená jako krev a život. Dává zdraví a sílu a chrání před nemocemi.

Děti si sami vyrobily marteničku z předem připravených bavlnek – červené a bílé. Shlédly prezentaci s fotografiemi Bulharska a ochutnaly po domácku upečenou banicu – slaný koláč plněný balkánským sýrem.

Z. Slavova-Tzoneva

Ochutnali jsme:

1. Nejlepší je tzv. "vita banica“ z taženého těsta, které na rozdíl od listového neobsahuje máslo. Z jednoduchého těsta (mouka, jedlá soda, ocet) se za pomoci oleje vytahají téměř průsvitné "plachty", do kterých se nasype směs sýru s jogurtem a vejcem. Ty pak srolují do rukávů, které se spirálovitě zatočí do kulatého pekáče zvaného tava.

2. Do vymaštěného plechu položíme dva listy listového těsta. Pak rozdrtíme sýr rukama na malé drobky a vytvořím další vrstvu. Na sýr přijdou další dva listy těsta. Potom opět vrstva sýra a tak se pokračuje, až dojde listové těsto. Pozor, vždy to musí končit vrstvou listového těsta navrch. Sýr lehce okořeníme šarenou solí, nebo čubricou. Takto připravenou banicu rozkrojíme nožem na čtverečky libovolné velikosti a zalijeme rozehřátým olejem. Klepneme vejce do perlivé vody a rozmícháme dohromady. Vzniklou směsí zalijeme celou banicu, až ji rovnoměrně absorbuje. Pečeme v předehřáté troubě do zarudnutí. Po vyjmutí z trouby se vyklopí a pokryje ručníkem.

V. Tzonev

 

další fotografie ke stažení zde


Vydáno: 7.3.2013 12:31 | 
Přečteno: 2217x | 

EVROPSKÁ UNIE * Evropské strukturální a investiční fondy * OP Praha - pól růstu ČR 

Modernizace učebny přírodovědného vzdělávání spolu s podporou využití digitálních technologií ve výuce a zajištění jejich bezdrátové konektivity

je spolufinancován Evropskou unií.

Stručný popis projektu:

Projekt je zaměřen na modernizaci přírodovědné učebny. Projekt je tedy plně v souladu s činností žadatele, kterou je vzdělávání a výchova dětí a mládeže. Modernizací dojde ke zkvalitnění výuky odborných přírodovědných předmětů, čímž dojde k posílení zájmu žáků o výuku těchto předmětů.

Doba realizace projektu byla do 31.10.2021.


Loga - projekt doučováníOd září 2021 do 30.6.2023 jsme se zapojili do aktivit Národního plánu doučování.

Finanční prostředky jsme čerpali na skupinové i individuální doučování žáků z programu „Doučování žáků škol – Realizace investice 3.2.3 Národního plánu obnovy".

Cílem doučování bylo především narovnání vzdělanostních rozdílů ve výsledcích vzdělávání a eliminace negativních dopadů výluk prezenční výuky na výsledky vzdělávání žáků, k nimž došlo v souvislosti s pandemií Covid-19.

 

Klub rodičů
Světová škola
Prážata
Pedagogická fakulta UK
Děti dětem
Česko čte dětem
Afrika Africe
Pilotni skola Kin-ballu
Recyklohraní
Internet hot line
OVCE.sk
Seznam se bezpečně
Kraje pro bezpečný internet
SCIO Jak na VŠ
Infoabsolvent